15 February 2008

MEMBUKA RAHSIA KUNCI X

Assalamualaikum , Apa Khabar? Sihat , Bahagia , Tenang dengan kehidupan anda? Dalam seminggu ini saya dok menyiapkan beberapa flyer dan bisnes card rakan-rakan. Alhamdulillah selesai semuanya.

Hari ni saya just nak intro sikit tentang RAHSIA KUNCI X. Apa benda ni. Ala benda yang biasa je dah ni. Asyik2 benda tu ajer tak boleh juga...... Hah! Mungkin ramai orang akan kata seperti itu tapi yang dah biasa , selalu dengar inilah RAHSIA sebenarnya. Tapi mereka tak ikut dan amalkan , jadi macam mana nak berjaya dalam usaha yang mereka lakukan.... Jadi kat sini aku nak Intro sikit tentang apa itu RAHSIA KUNCI X versi Che Din.... Ia pun bukan RAHSIA , perkara-perkara yang anda telah dengar setiap hari , anda sebut mungkin setiap hari .. tapi bagaimana membawa ia kepada titik pertemuan dan keseimbangan yang menjadi ?????

Saya mulakan dengan X. Kenapa saya mengambil X. Ini kerana X adalah persilangan dua garis lurus dan mempertemukan satu titik pertemuan. Jadi ada 2 garis yang di silangkan untuk mendapatkan titik pertemuan dan ia juga boleh kita katakan titik keseimbangan.

Kadang-kadang dalam kita mencari kekuatan kita hanya menggunakan satu paksi sahaja tidak menggunakan 2 paksi dan di silangkan untuk mencari titik kekuatan pertemuan dan keseimbangan. Ya ia perlu seimbang dan ia akan jadi lebih POWERFULL....

HIDUP BERPASANGAN ...

Kita lihat sahaja kehidupan ini Allah ciptakan berpasang-pasangan. Adam dan Hawa , Lelaki dan Perempuan , Tinggi Rendah , Kecil Besar , Kuat Lemah , Menang Kalah , Hidup Mati , Syurga Neraka , Dunia Akhirat , Positif Negatif , Baik Jahat , Minat Tak Minat , Berjaya Gagal .... Jadi dalam pasangan-pasangan ada yang kita perlu hanya memilih satu paksi sahaja contoh , Berjaya Gagal , Anda perlu pilih satu , tetapi Contoh bagi konsep , Dunia Akhirat , anda perlu Seimbangkan ia di Titik Pertemuan. Jadi Kunci X yang saya ingin sentuh di sini adalah Titik Pertemuan dan Keseimbangan.

Kita mulakan kepada satu persatu kunci ....

Kunci 1 : OTAK x JANTUNG ( FIKIRAN x PERASAAN )

Jika kita hanya menggerakkan Fikiran sahaja tanpa menyeimbangkan dan membuat pelarasan yang seimbang pada Perasaan kita , mungkin kita masih belum POWERFULL untuk membina kekuatan. Seperti yang saya sebut dulu , Perasaan mempunyai pengaruh yang cukup kuat dalam merealisasikan apa yang di fikirkan oleh otak kita...

Kunci 2 : KEYAKINAN x KEBERANIAN

Mulanya orang kata dia tidak Yakin. Namun bila telah YAKIN tetapi mereka masih tidak mencapai apa-apa. Ini kerana mereka tidak seimbangkan dengan KEBERANIAN. Anda perlu lebih YAKIN dan BERANI mengambil keputusan , membuat sesuatu tindakan yang betul. Biasanya apabila kita telah YAKIN , InsyaALLAH ia akan membantu kita untuk lebih BERANI.

Kunci 3 : KEGIGIHAN x KESABARAN

Ramai orang Semangat dan GIGIH bekerja tetapi jika ia tidak sabar dan tidak pula menghubungkan 2 lagi kunci di atas , mungkin mereka akan separuh jalan sahaja. Ada orang Sabar tetapi tahap kegigihannya agak lemah . Mereka bertahan sekian lama tanpa ada usaha-usaha hebat yang dilakukan. Anda pernah tengok cerita Bill Porter seorang Jurujual Kurang Keupayaan menggambungkan Kunci X Kegigihan dan Kesabaran dalam proses penjualannya dan akhirnya beliau menjadi Jurujual terbaik mengalahkan mereka yang sempurna fizikal dan pertuturan. Kegigihan ini juga di sebut PERSISTENCY.

Kunci 4 : ILMU x AMAL

Ya! Ini kunci yang TERHEBAT. Ilmu adalah KUASA yang besar namun apabila ilmu tidak diseimbangkan dengan AMAL ( Tindakan ) maka kuranglah POWERFULL Ilmu yang di timba kerana tidak di manfaatkan. Contoh , Baru ni saya didatangi seseorang nak belajar internet marketing . Saya kata boleh tapi tuan kena buat terus. Kalau belajar kemudian tak buat terus nanti takut kurang dimanfaatkan Ilmu itu dan akhirnya hilang begitu sahaja. Jesteru itu Carilah Ilmu yang Bermanfaat dan Amalkanlah. MengAMALkan apa yang kita telah tahu itu antara salah satu KUNCI X yang kuat.

Kunci 5 : HUBUNGAN DENGAN TUHAN x HUBUNGAN DENGAN MANUSIA

Ini juga kunci RAHSIA X yang perlu kita ambil berat. Oleh kerana kita terlibat dalam perniagaan membina hubungan dengan manusia sudah tentu kita perlu seimbangkan dengan hubungan dengan Tuhan. Kita pernah dengar pepatah arab , " Kalau Berkawan Dengan Tukang Besi , Kita Akan Terkena Panas Percikan Besi , Kalau Kita Berkawan Dengan Saudagar Minyak Wangi ,Kita Akan Terkena Wangian Minyak Wanginya" Sebab tu tak heran Mat Rempit akan selesa berkawan dengan Geng-Geng Mat Rempitnya kerana JIWANYA ada di situ , Geng-geng yang JIWANYA ROCK akan berkawan dengan orang sepertinya , Geng-geng yang JIWANYA NASYID akan berkawan dengan orang sepertinya. Maksud KAWAN disini dimana JIWANYA lebih merasa selesa. Mereka mungkin akan berkawan semua tetapi yang akrab adalah mereka yang kita rasa SELESA di JIWA. Jesteru itu , rapatkan Hubungan Dengan Tuhan kerana POTENSI kita adalah anugerahnya dan semoga Tuhan Mempertemukan kita dengan Orang-orang yang hebat. Untuk ini kita akan gabungkan nanti dengan Kunci 1.

Kunci 6 : KEWANGAN x KESIHATAN

Saya membaca dalam banyak buku-buku bagaimana mencipta kekayaan mereka juga akan menyebut tentang perlu MENJAGA KESIHATAN. Jesteru itu , kita perlu seimbangkan antara dua persilangan Kewangan dan Kesihatan untuk mencipta Kehidupan yang lebih Sihat dan Selesa. Saya masukkan kunci ini kerana kita berada dalam kondisi perniagaan seperti ini. Namun dalam apa pun kita perlukan kedua-duanya. Adalah lebih sedih apabila kita sakit kita tidak punya wang dan sedih juga jika kita ada banyak wang tetapi kita sakit. Jesteru itu kita perlu seimbangkan keduanya.

Kunci 7 : KESYUKURAN x KEIKHLASAN

Ya! kita ingin mencari kehidupan yang BAHAGIA dan DIBERKAHI ALLAH. Jesteru itu kita perlu niat dan pusatkan segala aktiviti kehidupan kita pada satu PUSAT KUASA AGUNG. Setiap apa yang ALLAH telah anugerahkan kepada kita perlu kita panjatkan KESYUKURAN. InsyaALLAH jika kita sering bersyukur dengan apa yang telah di anugerahkan ia juga turut membantu rasa Keikhlasan dalam diri kita. Ya! Kita perlu ikhlaskan semuanya jika boleh. Hati yang ikhlas akan mendapat satu titik kedamaian , ketenangan , kebahagian. Jesteru itu kita perlu dari Zon Nafsu kepada Zon Ikhlas. Anda pernah tengok cerita Indonesia Kiamat Sudah Dekat yang ditayangkan di TV9 dulu bagaimana Fendi mencari Ilmu Ikhlas . Saya yakin jika anda dapat membuka KUNCI X ini , anda akan jadi seorang yang hebat dan tidak mustahil anda akan menarik rezeki anda.

KUNCI 8 : IKHTIAR X TAWAKKAL

Salah satu kehebatan Abdul Rahman Auf seorang sahabat Nabi yang TERKAYA dizaman nabi adalah memiliki Keyakinan diri yang tinggi disamping semangat LUARBIASA adlam berikhtiar. Saya lebih suka menggunakan perkataan Ikhtiar dari Usaha kerana Ikhitar ini lebih nampaknya Ekstrim , lebih nampak bersungguh-sungguh. Jadi kita perlu berikhtiar mencari jalan untuk kita mampu mencapai Impian kita. Setalah kita telah berikhtiar dengan bersungguh-sungguh , jika kita mempunyai beberapa Kunci Lain kita akan serahkan kepada ALLAH untuk menentukan ikhtiar kita. Kita bertawakkal dan berserah kepadanya dengan rasa syukur dan ikhlas. Jika kita tidak boleh lakukan cari A , maka ikhtiarkan cara B , jika tidak ikhtiarkan cara C , insyaALLAH apabila Kegigihan di Silangkan dengan Kesabaran seperti yang disebut pada kunci 3 tadi.

Kunci 9 : DOA x KETENANGAN

Dari rententan beberapa kunci di atas ada satu hal lagi iaitu kita perlu senantiasa berdoa dan berdoa keran itu juga salah satu kekuatan yang kita ada. Tapi ada orang kata kenapa dah banyak doa tapi tidak di makbolkan , taat beribadah tapi doa tidak dimakbulkan. Mungkin ada satu sebab kerana kita tidak mengajak hati bersama kita. Anda ingat KUNCI Hubungan Dengan Tuhan dan Manusia tadi. Sebab itu banyak Doa dimakbulkan ketika kita di depan Kaabah atau di Mekah , Madinah. Ini kerana kita merasakan ALLAH dekat dengan kita , Waktu itu kita merasa tenang dan FOKUS kita juga adalah untuk beribadat mendekatkan diri kepada ALLAH. Jesteru itu , anda akan mendapat kekuatan berdoa apabila anda berada dalam Ketenangan. Mintalah dalam keadaan yang tenang. Sebab itu digalakkan dia ketika 2/3 malam , anda sendiri boleh merasai hati anda waktu itu tenang , ketika hujan turun. Ya , DOA dan KETENANGAN cukup kuat persilangannya.

Kunci 10 : PELUANG x STRATEGI

Ini adalah Kunci Untuk Membuka GERAK KERJA Program Jutawan X.Stream. Ramai orang dapat Peluang tetapi tidak di temu dan seimbangkan dengan Strategi Gerak Kerja. Akhirnya Peluang dibiarkan sedangkan orang lain yang memanfaatkan Strategi Gerak Kerja merekalah yang mendapatkannya. Jesteru itu di satu garis adalah Peluang dan di satu garis adalah Strategi jika ia di silangkan pada satu titik pertemuan dan keseimbangan , TIDAK MUSTAHIL , andalah JUTAWAN X.STREAM 2008 yang di cari... Lebih potensi lagi jika anda berjaya membuka 8 lagi Kunci Rahsia X ....

Untuk menjadi kuat kita PERLUKAN KESEIMBANGAN... Jadi anda perlu seimbangkan dalam 2 perkara ( cth : Fikiran dan Perasaan ), Anda juga perlu pilih Hanya 1 Perkara dari 2 Perkara (cth : Kejayaan dan Gagal ) .....

Mungkin ada banyak hal disini yang anda tidak setuju . Tetapi catatan ini hasil dari gerak rasa yang pengalaman yang saya lalui sendiri untuk saya kongsikan. Jika anda ada IMPIAN dan MATLAMAT yang jelas , InsyaALLAH ...... InsyaALLAH ada lagi beberapa RAHSIA KUNCI X yang perlu kita buka sama-sama .

CERITA SAYA ::: Setelah saya menggunakan salah satu RAHSIA KUNCI X , semalam ada seseorang dari Sabah SMS saya yang minta saya poskan Proposal Perniagaan Jutawan X.Stream kepada beliau...

Ketika saya memikirkan dimana saya perlu mencari 10 kotak lagi susu IgG Plus , tiba-tiba ada hamba ALLAH yang sedia membantu. Di saat saya memikirkan SIAPALAH yang boleh buat 1000pv di jalur kaki saya , Alhamdulillah tiba-tiba rakan lama call nak buat balik dan dia telah buat 1000pv....

Ketika saya memikirkan untuk mencari duit tambahan sedikit , Alhamdulillah tiba-tiba Seorang Cikgu call dari Alor Star minta saya dan rakan saya buat Bengkel Kepimpinan Pelajar. Dalam masa sama saya juga dapat idea bagaimana saya boleh dapatkan RM1000 pada bulan ini ....

Semalam juga ketika saya menuju ke Masjid untuk solat Jumaat saya telah menerima satu SMS dari seorang rakan baik saya mengatakan dia dah bersedia untuk bergerak dalam Program SST.

Cuma Ada Satu Rahsia KUNCI X yang saya tidak dapat buka lagi untuk memenuhi keperluan ini. Mungkin juga saya perlukan seseorang untuk membantu membuka RAHSIA KUNCI X yang satu nie. Saya pernah membukanya dahulu tetapi leh kerana lama terbiar tidak dimanfaatkan ianya telah tutup kembali. InsyaALLAH semoga diberi kekuatan untuk aku membuka RAHSIA KUNCI X yang aku maksudkan itu .... Syukur Alhamdulillah ....


Oklah , dah banyak menulis nie .... Jika anda ingin menjadi JUTAWAN X.STREAM 2008 sila ke


atau

SMS ke no 012-4686404
untuk mendapatkan RISALAH JUTAWAN X.STREAM ANDA ....

HAIRUDDIN ABDULLAH

No comments: